GOD NATT, OSLO

VOL. II

2019

12.—14. SEPTEMBER

Samtale med en død forfatter: Ágota Kristóf (dvs. Gisken Armand)

Det hadde vært en drøm å kunne ønske Ágota Kristóf velkommen til God natt, Oslo. Det er bare en liten hake: Hun gikk bort, mett av dage, i 2011.

– Det er noen av de forfatterne man er oppriktig lei seg for at man aldri vil få sjansen til å invitere, sier festivalsjef Synne Øverland Knudsen. – Derfor er vi glade for at skuespiller Gisken Armand har sagt seg villig til å representere den glemte storheten Ágota Kristóf på scenen den 12. september.

Denne høsten er Kristófs roman, den moderne klassikeren Tvillingenes dagbok, gjenutgitt på norsk. Der møter vi to tvillinger som blir sendt til mormoren sin på landet under krigen. De må lære seg opp i disiplin, brutalitet og følelsesløshet ikke bare for å overleve, men for å kunne være gode på et sted hvor krigen har revet vekk sivilisasjonens høflige fasade. Den slovenske filosofen Slavoj Žižek mistet nattesøvnen over boka: «Om det fantes flere mennesker som tvillingene, hadde verden vært et behagelig sted, hvor sentimentalitet var erstattet av en kald og brutal lidenskap», har han skrevet.

Ideen til samtalen kom i fjor da festivalsjefen satt og drakk kaffe med Eva Stenlund Thorsen og Terje Thorsen som driver Tronsmo bokhandel, som også er festivalens egen bokhandel.

– Eva satt og ergret seg over at Kristóf ikke hadde blitt gjenutgitt ennå, samtidig som hun snakket så engasjerende om henne at jeg ble desperat etter å finne en måte vi kunne inkludere henne på festivalen. Dette gikk og surret i hodet helt til jeg fikk høre om at Tvillingenes dagbok faktisk skulle bli gjenutgitt i høst.

Manuset til samtalen er skrevet av skribent og stipendiat i kulturhistorie, Emil Flatø. Festivalsjefen forteller at han har gravd seg gjennom bøker, artikler og intervjuer spredt over åtte språk for å få et helhetsbilde av Kristóf.

– Da vi gikk i gang med dette arbeidet var det mange anekdoter og myter som florerte. At hun var et vanskelig og ordknapt intervjuobjekt. At hun ikke ville dele noe privat. At hun svarte forskjellig på de samme spørsmålene. De løse trådene gjorde det spennende, og også litt viktig, å forsøke å finne mer ut av hvem hun var og hvordan hun tenkte om litteraturen sin.

Kristof Agota 2 2

Ágota Kristóf tegnet av Tiril Haug Johne

«For framtiden vil vi hverken rødme eller skjelve; vi vil venne oss til utskjellingen, til ordene som sårer oss. Vi setter oss rett overfor hverandre ved kjøkkenbordet. Vi ser hverandre i øynene og kommer med stadig fælere ord.»

Ágota Kristóf i Tvillingenes dagbok

«Vi trener etter denne metoden omtrent en halv time hver dag, og så tar vi en tur i byen. Vi terger folk til de slenger dritt etter oss, og vi slår fast at vi endelig klarer å være likegyldige.»

Ágota Kristóf i Tvillingenes dagbok

«Om det fantes flere mennesker som tvillingene, hadde verden vært et behagelig sted, hvor sentimentalitet var erstattet av en kald og brutal lidenskap»

Slavoj Žižek

Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter