Sauna Sessions

Med Eline Lund Fjæren, Ingvild Lothe, Monica Isakstuen, Maria Navarro Skaranger og Ane Barstad Solvang.

På fredag under God natt, Oslo er det klart for Sauna Sessions. På området til SALT finner man en av verdens største saunaer. Temperaturen er rundt 60 grader. Rett utenfor, på bryggekanten med utsikt til Operaen, kan du bade i Oslofjorden. Det vil bli opplesninger og korte Q&As med de fantastiske forfatterne Eline Lund Fjæren, Ingvild Lothe, Monica Isakstuen, Maria Navarro Skaranger og Ane Barstad Solvang. Mer om hver enkelt forfatter under:

Ane Barstad Solvang (f. 1991) skriver fram nye former for skam og seksualitet i tegneserieromanlitteraturen.

Solvang er billedkunstner og forfatter. Etter å ha gått i lære hos Christopher Nielsen, debuterte hun i år på No Comprendo Press med tegneserieromanen «Frykt & medlidenhet» – en særegen, morsom, overskuddspreget, observant, men også ganske trist bok. Den handler om Lotte som er på fest med gamle venner. De mener hun har «forandret seg sånn», og ikke nødvendigvis på en positiv måte. Dermed forsøker Lotte å avlede oppmerksomheten ved å rakke ned på seg selv på alle tenkelige måter. Hun prøver desperat å holde temaet unna det hun frykter på ordentlig. «De tradisjonelle kvinnefigurene i den klassiske tegneserielitteraturen er så urealistiske. De er alltid det vi kaller veldreid, og med liten eller ingen personlighet. De sier så lite at de ofte er redusert til en pen gjenstand, et seksuelt objekt. Dette smitter over i en vrangforestilling som ikke er særlig sunn. Disse framstillingene skaper problemer. Jeg mener at vi blir overeksponert for en falsk seksualitet i vår vestlige kultur, og det forvirrer», har Solvang uttalt så presist i et intervju med Psykisk Helse.

Eline Lund Fjæren (f. 1994) skriver nådeløst om begjær, kjønn og maktforhold på arbeidsplasssen.

I Lund Fjærens kommende roman «Forbruk i september» fortelles historien om Espen og Emilie. Han er litteraturkritiker i en ukeavis, hun er en ung, lovende kulturjournalist samme sted. De ligger med hverandre etter en fest på jobben. Derfra følger vi de to hver for seg og får forholdet mellom Espen og Emilie fortalt fra to forskjellige ståsteder, med deres helt ulike blikk på hverandre. I et intenst, stilsikkert språk, og gjennom særegen bruk av vekslende perspektiver, undersøker romanen det selvstuderende i det sosiale spillet og hvorvidt Espen og Emilie egentlig noen gang møter hverandre som den de virkelig er.

Monica Isakstuen (f. 1976) slipper til sinnet i sin nye bok. 

I «Rase», Isakstuens første roman etter at hun vant Brageprisen for «Vær snill med dyrene» i 2016, tar hun for seg en mor som hele tiden er på nippet til å sprekke i raseri. Hvordan er det mulig å være så forbanna, på barna, på mannen, på verden, spør hovedpersonen seg? Hvordan man kan stå opp den ene dagen: I dag skal jeg være god. For i det neste sekundet: Glasset velver og knuser, og det renner over for deg? Hvorfor klarer man aldri å være så god som man bestemte seg for å være? Isakstuen viser fram de menneskelige nyansene ved raseri, den indre monologen som bare går og går, med de forventningene og anklagene man har til seg selv, som både kan skape, holde tilbake og bearbeide raseri.

Ingvild Lothe (f. 1990) skriver om det sorte dypet.

I høst utgir hun punktromanen «Havfruehjerte». Den handler om havet og det mytiske ved det. Boka beveger seg gjennom fire årstider, hvor virkeligheten er skeiv og skremmende, og relasjonene umulige, for sorgen lever i kroppene, men håpet kommer med våren. Lothe har utgitt «Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø» på chapbook-forlaget AVF Press og diktsamlingen «Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt» (Kolon, 2016).

Maria Navarro Skaranger (f. 1994) skriver rått og rørende.

I oktober utgir hun en ny roman. «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)» er historien om en mor som bare gråter, om søsken som prøver å forstå og om en far som ikke er til stede. «Jeg liker best de fotografiene der han tuller. De fotografiene der han drikker en øl, gjeiper, lager grimaser. Det ser så ekte ut. Det finnes en del bilder der vi er barn, der han er barn, oppfører seg som barn, løper på en eng, klatrer i trær, bilder fra fisketurer. Det finnes også de der han er syk. I albumene er disse bildene ofte klippet litt i, han kan være klippet bort, eller være halv, enten fordi han ser så tynn ut eller bare fordi det er sånn man gjør.». Hennes første bok, «Alle utlendinger har lukka gardiner», kom i 2015, og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

 


Praktisk informasjon: Det er påbudt å bruke badetøy. Badetøy må du ha med selv, håndkle kan leies. Det er plass til 100 personer i saunaen. Inngang til sauna sessions er inkludert i festivalpass/dagspass.