GOD NATT, OSLO

VOL. II

2019

12.—14. SEPTEMBER

Sauna sessions

Med Marie Aubert, Linn Strømsborg og Helene Flood.

Det er sant! Vi har en gedigen sauna på God natt, Oslo! Den har plass til ... hundre mennesker!

I denne saunaen vil det på lørdag bli en forfatterstafett. Hva er en forfatterstafett? Jo: En forfatter leser, intervjuer den neste forfatteren, som så leser og intervjuer den neste forfatteren.

Henger dere med? Godt.

På lørdag kommer tre forfattere som alle har skrevet om barn – eller barnløshet, for å være mer presis. Der den ene hovedpersonen sliter med å få barn, har den andre ikke funnet den rette å få barn med. Den tredje er helt sikker på at hun aldri vil få barn. Aldri, aldri, aldri. Har du allerede gjettet hvem forfatterne er?

Ja! Linn Strømsborg, Marie Aubert og Helene Flood!

Sauna sessions er gratis for alle med lørdagspass og festivalpass. Det finnes toaletter og garderober for publikum. Det er påbudt med badetøy i saunaen. Så ta med dere det, og et håndkle, og gjør dere klar for å svette sammen med forfatterne!

Mer info om hver enkelt forfatter under.

Marie Aubert (f. 1979) beskriver hvordan sjalusien kan ramme, når spørsmålet om å få barn er i spill.

Ida har tatt en beslutning. Hun skal reise til Danmark og fryse ned eggene sine. I tilfelle hun finner den rette, i tide til å få barn med. Klokka tikker.

Nå er hun på vei til familiehytta og morens 65-årsdag. Søsteren Marthe er der, kjæresten hennes Kristoffer og hans datter Olea. Marthe har selv slitt med å få barn, og kjemper som vanlig med stedatteren om oppmerksomheten til Kristoffer. Men nå har hun en nyhet: Hun er gravid.

Ida burde vært glad på vegne av sin søster for denne nyheten, men hun får det ikke til, ikke nå, ikke i dette spørsmålet, som hun er altfor ulykkelig viklet inn i selv. Dermed utvikler den skjøre hytteidyllen seg til et intenst familiært kammerdrama. «Forfatteren kan kunsten å skildre de svarte følelsene som gjør mennesket til en infam og sårbar skapning», som Aftenposten skrev i sin anmeldelse.

Marie Aubert debuterte med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2016. Voksne mennesker er hennes første roman. Boken er allerede solgt til Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

Linn Strømsborg (f. 1986) skriver fram en person som er sikker i sitt valg om ikke å få barn.

Hovedpersonen i Linn Strømsborgs roman Aldri, aldri, aldri er 35 år og har aldri vært i tvil: Hun vil ikke ha barn. Helt sikkert, ingen tvil, ferdig snakka. Men det vil kjæresten hennes, Philip. Det vil si, han har vært enig i de åtte årene de har vært samboere, men nå har han endret mening.

Få barn eller ikke – Aldri, aldri, aldri viser hvordan valget aldri er så enkelt som det fremstår. Hovedpersonen vil bli elsket uavhengig spørsmålet om barn. Men så enkelt er det ikke for kjæresten. Risikoen hun løper ved valget om å ikke få barn er tydelig: Det kan ramme relasjonene til hennes nærmeste. Men hva risikerer man ved å få barn? Det er disse risikoene hovedpersonen tenker på.

Linn Strømsborg debuterte i 2009 med Roskilde. Aldri, aldri, aldri er hennes fjerde roman.

Helene Flood (f. 1982) endrer de psykologiske spillereglene for thrillersjangeren.

I vinter kom nyheten om at det hadde gått en kule varmt mellom de internasjonale forleggerne for å kapre seg Floods debutroman, den psykologiske thrilleren Terapeuten, før den engang hadde blitt utgitt i Norge. Innen det ble sommer, var Terapeuten solgt til 23 land. Tallet er i skrivende stund 25.

Grunnen var ikke bare at psykologiske thrillere som utvider de vanlige spillereglene for thrillersjangeren, er etterspurt. Den var også godt skrevet, og med en helt egen finstemt innsikt for å beskrive de psykologiske beveggrunnene til menneskene i boka. Noe som muligens har å gjøre med at Helene Flood til vanlig arbeider som psykolog og Forsker II på Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Hovedpersonen i Terapeuten, Sara, er også psykolog. Hun driver en privat klinikk på toppen av garasjen i huset hun og arkitektmannen hennes har arvet, men som de sliter med å skrape sammen nok penger og tid til å pusse opp. De sliter også med å få barn, som går utover forholdet. Mannen skal bare på en hyttetur med kamerater, og hun skal dra og trene, kanskje kjøpe seg en pizza på vei hjem, forhåpentligvis nyte en rolig kveld alene i huset. Så får hun beskjed om at mannen ikke har dukket opp på hytta.

Skjermbilde 2019 08 29 kl 10 57 43

Marie Aubert. Foto: Agnete Brun

Skjermbilde 2019 08 29 kl 10 57 24

Linn Strømsborg. Foto: Heidi Furre

Skjermbilde 2019 08 29 kl 10 56 18

Helene Flood. Foto: Julie Pike

Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter