Nell Dunn i samtale med Emma Holten

Hva slags språk er tilgjengelig for å skildre mennesker som ikke blir respektert i samfunnet?

I 1964 satte Nell Dunn seg ned med ni venner, etter tur, med en flaske vin og en båndopptaker. Venner som senere ble mer eller mindre kjente kunstnere, Pauline Boty, Kathy Collier, Ann Quin, Edna O’Brien. Så transkriberte Dunn samtalene og ga ut en bok i 1965, «Talking to Women». Boka gikk ut av salg like etter og ble en slags glemt feministisk klassiker. I juni kom den ut på nytt for første gang på over 50 år, og er fortsatt merkelig relevant. Eller som Ali Smith skriver i forordet:

«It reveals the guilts, the social and economic inequalities, the fragilities and insecurities, and the courage simply in the act of speaking at all, of every one of the women interviewed.»

Nell Dunn har også utgitt bøker om arbeiderklassen i London. I «Up The Junction» (fra 1963) skildres kvinner i arbeiderklassen meget rått, med deres rasisme, frykt og smerte.

«Boken er meget impresjonistisk skrevet, med kun et glimt av kvinners samtaler, glimt av deres liv, hvor man selv ’legger til’. Det er et interessant valg, fordi kvinner så ofte skildres så inderlig. Jeg kan virkelig tenke meg å snakke med henne om det, om hun opplever at det å skrive om kvinner har endret seg samtidig som samfunnet har endret seg?», sier Emma Holten som vil lede samtalen med Nell Dunn.

Emma Holten (f. 1991) er en feminist og aktivist fra København, som har vært sentral i arbeidet med å gjenopplive dansk feminisme fra et såkalt interseksjonelt perspektiv de siste årene. Holten bor for tiden i New York. I høst bidrar hun også i antologien «Ulyd», som slippes noen dager i forkant av festivalen.

Nell Dunn (f. 1936) er en dramatiker og forfatter fra London. Boka «Talking to Women» kom i juni i år ut i splitter ny utgave, publisert av forlaget Silver Press. Forordet er skrevet av Ali Smith, som beskriver boka på følgende måte: «… one of the first books to address the complications of the female self».

Samtalen vil foregå på God natt, Oslo. Innledning av Joanna Biggs fra Silver Press.

Tid: 13. september kl. 21.00
Sted: Bazaar på SALT, Langkaia 1, Oslo