Leslie Jamison i samtale med Emil Flatø

Er alkoholisme en kulturell lidelse?

Leslie Jamison er en av de fremste av de unge essayistene fra USA. Hun har skrevet om empati ved å dele erfaringene sine som pasientskuespiller for medisinstudenter. Hun har skrevet et kraftig forsvar for sentimentalitet og det sødmefylte, og inkluderte historien om kunstige søtningsmidler.

Da hun skulle skildre sin egen alkoholavhengighet, var det bare å vente at hun kom til å prøve å vise oss at avhengighet er mer enn et sosialt problem eller en nevrologisk mottakelighet: Alkoholen står i midten av kulturen vår, usynlig, overalt. «The Recovering» er en bok om å finne fellesskap under det grelle lyset til et anonyme alkoholikere-lokale, med en kaffekopp av isopor. Det er en bok om redaktører som heller vil høre den mørke historien om fylleravende eventyr, enn om det møysommelige arbeidet med å komme seg. Ikke minst er det en bok om den dyrekjøpte, bittersøte, selvovervinnende veien til å bli edru.

Hør Leslie Jamison i samtale med journalist og kritiker Emil Flatø.

Emil Flatø (f. 1990) jobber som journalist og kritiker i Morgenbladet. Han har også arbeidet med dokumentariske former innenfor akademia – blant annet på Columbia, skolen hvor Jamison selv nå underviser og leder studiet for sakprosa. I 2018 mottok Flatø Fritt Ords kritikerstipend.

Leslie Jamison (f. 1983) skriver empatisk essayistikk. I 2018 kom «The Recovering: Intoxication and Its Aftermath». Boka, en slags memoar, handler om Jamisons egen vei til edruelighet, sømløst satt i sammenheng med litteraturhistoriens mange forfattere og forfatterskap med et nært forhold til flaska. Chris Kraus, forfatteren av «I Love Dick», omtalte boka på følgende måte: «Grasiøs, dissekerende og intim. ‘The Recovering’ hever lista for studier av avhengighet. Det er et modig og mesterlig eksempel på hva sakprosa kan være.»

Samtalen vil foregå på God natt, Oslo.

Tidspunkt: Fredag 14. september kl. 21.00
Sted: Bazaar på SALT, Langkaia 1, Oslo