GOD NATT, OSLO

VOL. II

2019

12.—14. SEPTEMBER

Førpremiere: Toni Morrison – The Pieces I Am

Dokumentaren viser ingen aldrende, visnende størrelse, men en skikkelse det nesten ikke er til å fatte at hadde så lite tid igjen.

Den 5. august i år døde Toni Morrison av komplikasjonene etter en lungebetennelse. Hun ble 88 år gammel.

Sjeldent har det vært mer på sin plass å påpeke at ordene til en som har gått bort, lever videre. Morrison ble anerkjent med en nobelpris i 1993, allerede da på høy tid, ifølge amerikanske kommentatorer, men viktigheten av det hun hadde på hjertet har bare vokst i tiårene siden.

Innflytelsen sluttet ikke ved USAs landegrenser. I et minneord i Klassekampen, skildrer skribenten, oversetteren og forfatteren Marjam Idriss en tomhet i det norske språket hun vokste opp med. «Rasisme» fantes ikke, skriver hun, bare «rasistisk motivert vold», en utvetydig voldshandling. Effekten er skjebnesvanger, ifølge Idriss.

«Vi sitter igjen, unge, brune, svarte, med en tomhet i språket, en mangel, og en tomhet i historien også. Og dette ingentinget, blir en ting. For selv om vi omformulerer rasisme, skriver rundt det, så er hullet der hele tiden. Jeg lærte ikke å sette ord på hva det ingentinget var, før jeg leste Toni Morrison. For det kommer jeg alltid til å være takknemlig.»

Knappe to måneder før Morrisons død, hadde dokumentarfilmen Toni Morrison: The Pieces I Am premiere på amerikanske kinoer. Det er en varm film, regissert av en venn, Timothy Greenfield-Sanders, som holder blikket på Morrisons betydning som forfatter og redaktør. Den er krydret med kjærlighetserklæringer fra Oprah Winfrey, Angela Davis, Hilton Als.

Men i sentrum står en kvinne med kraft, vidd og humor, nok til å bære andre med, mange andre – Morrison selv. Varmen hennes strømmer ut av skjermen. Filmen viser ingen aldrende, visnende størrelse, men en skikkelse det nesten ikke er til å fatte at hadde så lite tid igjen.

Toni Morrison: The Pieces I Am går fremdeles på amerikanske kinoer og er foreløpig ikke kjøpt inn for norsk distribusjon. På God natt, Oslo blir det en sjanse til å se filmen for første gang.

Marjam Idriss vil holde en tale før filmen.

Visningen er en del av festivalen God natt, Oslo. Gratis for de med festivalpass og dagspass. Dato: 13. september. Klokkeslett: 21.10.

OBS! Visningen vil foregå på engelsk, uten teksting.

Skjermbilde 2019 08 30 kl 12 34 13

Skjermbilde fra Timothy Greenfield-Sanders dokumentar

Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter