Vivian Gornick

Vivian Gornick (f. 1935) har brukt hele sitt skrivende liv på sakprosa: memoarer, essayistikk, kritikk og biografier.

«Vivian Gornick har skrevet om seg selv i vennskap og ekteskap. Om seg selv som datter, som ensom datter, som en kvinne som lever alene i New York, som en forfatter som har vanskelig for å skrive. I visse øyeblikk beskriver hun kampen og de mislykkede forsøkene i kjærligheten og i arbeidet med en så rolig oppriktighet at det virker som om det ikke finnes noe ved henne selv som hun er redd for å se.»

Sånn beskrives Vivian Gornick, i et intervju med tidsskriftet The Paris Review.

To av hennes mest kjente og minneverdige verker er memoarene «Fierce Attachments: A Memoir» (1987), som tar for seg oppveksten i Bronx, New York og et komplisert mor-datter-forhold, og «The Odd Woman and the City» (2015) hvor en aldrende Gornick beskriver gleden ved å vandre singel rundt på Manhattan og observere alt som foregår rundt henne, men også ensomheten, som avdekkes gjennom hennes livslange forhold til litteraturen, til menneskene i livet sitt og i behovet for å være alene.

Vivian Gornicks litteratur er morsom, elegant og sannferdig. Hun har også satt dype spor som en klartenkt og presis – om ofte nådeløs – kritiker. «Fierce Attachments: A Memoir» vil utkomme på norsk til våren.