Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn (f. 1990) skriver hardtslående og brutalt, direkte og upolert, rått, nådeløst, skarphugget, presist og usentimentalt.

Det var i hvert fall noen av adjektivene som ble brukt om hennes debutbok – novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» (2014). For denne fikk Kjos Fonn Aschehougs debutantstipend og ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris.

Denne høsten er hun aktuell med romanen «Kinderwhore».

Begrepet «Kinderwhore» er, ifølge den frodig crowdsourcede ordboka urban dictionary, en «klesmote fra de tidlige nittiårene, sannsynligvis indirekte påvirket av japansk kawaii og gjort kjent av courtney love, hvor en jente i midten av tenårene – nei, en hvilken som helst alder i grunnen, tar på seg opprevne dukkekjoler, tights med sigarettbrennmerker og stooore støvler......»

I romanen til Kjos Fonn, begynner datteren tidlig å ta etter sin mors stil. Pillemisbruket kommer på kjøpet. Det gjør også et problematisk forhold til en av de «fedrene» som begynner å være i huset. Deretter starter ryktene på skolen. Og til slutt involverer barnepsykiatrien seg.

Romanens underliggende spørsmål er: Hvordan kan man forhindre en destruktivitet med så dype røtter? Samtidig viser Kjos Fonn fram menneskelig styrke og overlevelsesmekanismer med sin egen logikk. Måter å se ting på som skaper en særegen form for svart komikk. Som her, når hennes mor kommer på besøk og gir sin datter et råd:

«Det finnes en lek jeg pleide å leke som unge, sa hun, kanskje du kan gjøre noe av det samme. Se for deg at du har et laken. Og så tar du de tingene som er ille, og kveler dem i lakenet. Så tenker du ikke på dem og går videre.»

Ved siden av bøker, skriver Kjos Fonn jevnlig for Klassekampen. Hun er utdannet litteraturviter og underholder ofte med sine poster på sosiale medier.