Liv Nimand Duvå

Liv Nimand Duvå (f. 1987) er en sjelden og finstemt debutant fra København.

I 2017 slapp hun romanen «Vi er vel helte», som hun vant Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai begrunnet prisen på denne måten:

«Liv Nimand Duvås roman legger opp til ettertanke og samtale om alkoholisme, medmenneskelighet, forholdet mellom foreldre og barn, og om at velferdsinstitusjonene våre er langt unna å leve opp til de idealene vi drømte om.»

Romanen kretser rundt Billie og Billies far. Faren er jazzmusiker, og en man beundrer der oppe på scenen, men han er også alkoholiker, som utgjør en konstant frykt for Billie. Det er hvordan alkoholismens blir gitt mange ansikter i «Vi er vel helte», som også Charlotte Lybecker i Vagant legger vekt på i sin anmeldelse:

«Billies far er musikeren, som står forrest på scenen, iført sorte jeans og skjorte, og beveger seg rytmisk til musikken. Han er den utslitte mannen, som få timer etter ligger nedsunket i sofaen, fordrukken og hjelpeløs. Han er barnet som har bruk for omsorg, som sutter på flasken sin og klynker etter mer, og den eldre mannen på psykiatrisk sykehus, som skriker av smerte på grunn av all den giften han fortsetter å innta. Men han er også mannen, som glemmer å være far.»

Liv Nimand Duvå har studert litteraturvitenskap i København, skriving på Skrivekunstakademiet i Hordaland og ved Litterär Gestaltning i Göteborg.