GOD NATT, OSLO

VOL. II

2019

12.—14. SEPTEMBER

Hanna Stoltenberg

Hanna Stoltenberg (f. 1989) lar forskjellige forestillinger om det gode liv barke sammen i sin romandebut.


Nada handler om Karin. Karin er 53 år gammel, singel og daglig leder i en gullsmedforretning. Hun har en datter, men er ikke særlig til stede for henne. Hun liker ikke nærhet, eller frykter det, og dukker unna mange medmenneskelige krav. Hun vil helst leve sitt liv uten for mye innblanding. Datteren er på sin side tobarnsmor, og skulle nok ønske at moren kunne være mer til nytte. Særlig nå, når mannen hun er gift med har begynt en indre sjelesøken – inkludert meditasjonsleirer og et sidesprang med en yogainstruktør. For å avreagere ber datteren moren om å være med til London.

Nada er et møte mellom generasjoner. Men det er ikke så enkelt som at Karin er en representant for den gamle generasjonen og datteren og svigersønnen en representant for en yngre. Karin synes svigersønnen er banal, men det er ikke bare på grunn av hans privilegerte søken etter et «tomt indre rom». Hun synes også datteren er triviell, for fanget i praktiske oppgaver. Karin tror på selvinnsikt og gode samtaler i stedet for hverdagslige sysler. Men Karin er også den som er fanget av intrikate spisevaner, kroppskomplekser og eget speilbilde.

På den måten blir det selve spørsmålet om individualiseringen og optimaliseringen av livet som er i spill: Forskjellige forventninger til hva et godt liv er, den manglende evnen til å forstå hverandre, og ensomheten som en følge av det.

Hanna Stoltenberg har jobbet som journalist i D2, Aftenposten K og Morgenbladet. Nada er hennes debutroman.

Stoltenberg Hanna 1 2

Hanna Stoltenberg tegnet av Tiril Haug Johne

«Hvordan vet man egentlig forskjellen på nummenhet og sinnsro? Spørsmålet som dukker opp mot slutten av Hanna Stoltenbergs gode debutroman Nada, kunne muligens aldri blitt stilt i en annen tid enn vår egen. Det er i hvert fall lett å tenke at den slags grublerier tilhører en moderne virkelighet og en privilegert middel- og overklasse.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Det er samtidsnære emner debutanten stikker nåler i, ikke så helt ulike de Trude Marsteins seneste roman, Så mye hadde jeg, berører. Stoltenberg har en litt mer elegant, eller ‘mock’-elegant stil. Og hun kommer godt fra det.»

Janneken Øverland, Morgenbladet

«Hanna Stoltenberg er debutant, men hun skriver med en mesters klo.»

Jan Kjærstad, VG

Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter