Emma Holm

Emma Holm (f. 1988) sin romandebut «Skäl» ble sammenlignet med opptil flere filmklassikere. Selv ville hun gjerne snakke om kvinnelig seksualitet i ung alder og skammen omkring den.

To jenter, Vera og Iris, var tilsynelatende uatskillelige da de vokste opp på Söder i Stockholm på nitti- og totusentallet. Nå har de vært skilt i årevis, og rundt dem har byen blitt gentrifisert til det nærmest ugjenkjennelige. Når de møter hverandre igjen må de på intrikat vis ta stilling til det som skjedde mellom dem og hvem de nå har blitt.

«Det er som om Holm ville bygge en bro mellom det sensuelle vemodet i 'Lost in Translation' og roadmovie-sinnet i 'Thelma & Louise'. Men her finnes det også innslag av David Lynchs surrealistiske ubehag (…) Jeg kan ikke annet enn å lengte etter Holms kommende verk, for jeg er mer enn overbevist om at en stor forfatter er født», skrøt Aftonbladets kritiker.

Hun var ikke den eneste:

«Jeg får en følelse av tidløshet», skrev Pia Bergström i Dagens Nyheter.

«Kresent, usentimentalt og velgjort uten å skryte», Rebecka Åhlund i Borås Tidning.

«I 'Skäl' byr Emma Holm også på detaljer og et finstemt språk som fanger følelsen av at alle bare eldes inni seg. Og hun gjør det på en måte som får meg til å lengte etter mer», mente Hanna Jedvik i Kulturnytt P1

Emma Holm skriver til vanlig litteraturkritikk for Dagens Nyheter. «Skäl» ble nominert til Katapultprisen i år.