GOD NATT, OSLO

VOL. II

2019

12.—14. SEPTEMBER

Ágota Kristóf (dvs. Gisken Armand)

Ágota Kristóf (f. 1935) skriver ustyrtelig morsomt – for de som tåler svartsinnet hennes.

Kristóf ble født i Ungarn, i en liten landsby uten strøm, vann, telefon eller togforbindelse. Hun tilbragte krigsårene i en tyskokkupert grenseby helt i vest. Fire dager inn i den ungarske oppstandelsen mot den Sovjet-kontrollerte regjeringen i 1956, flyktet hun med mannen sin, en fire måneder gammel baby, en koffert full av ordbøker og en annen full av bleier.

Det var flukten, eller snarere eksilet, som skulle bli den definerende katastrofen – i Kristófs liv. «Det var verre enn krigen», har hun sagt. I Sveits fikk hun jobb på – hva ellers? – en klokkefabrikk. Ifølge Kristóf gikk mannen hennes – som en gang var historielæreren hennes, en politisk aktivist som hadde risikert fengsling og forfølgelse i hjemlandet – helt opp i studier og overlot alt husarbeidet til sin kone. Fire av ungarerne Kristóf kjente i byen, tok livene sine.

Å flykte var også, for Ágota, å miste et hjemland. Det var å miste fintfølelsen hun hadde hatt på sitt eget morsmål. Det tok årevis å bli stødig på fransk. For en som flittig hadde lest og skrevet fra barnsben av, må det ha vært en tragedie. Den ordknappe selvbiografien hennes har tittelen Analfabeten.

Først da hun var 50 år utkom den første romanen til Ágota Kristóf, Tvillingenes dagbok. Den handler om to tvillinger som blir sendt til mormoren sin på landet under krigen. De må lære seg opp i disiplin, brutalitet og følelsesløshet ikke bare for å overleve, men for å kunne være gode på et sted hvor krigen har revet vekk sivilisasjonens høflige fasade. Den er skrevet i et sparsommelig, nesten barnlig språk som mange bare forsterker følelsen av ulidelig smerte. Samtidig er Kristóf, i likhet med idolet hennes, den gjenstridige østerrikeren Thomas Bernhard, ustyrtelig morsom – for de som tåler svartsinnet hennes.

I dag er Tvillingenes dagbok anerkjent som en moderne klassiker, og nettopp gjenutgitt på norsk.

Det hadde vært en drøm å kunne ønske Ágota Kristóf velkommen til God natt, Oslo. Dessverre gikk hun bort i 2011, 75 år gammel. Hva kunne vi gjøre?

Vi er glade for at Nationaltheatrets Gisken Armand har sagt seg villig til å representere denne glemte legenden på scenen den 12. september. Denne ene kvelden kommer Ágota tilbake, om ikke i kropp så i alle fall i ånd, for å fortelle oss om eksil, ensomhet og hvordan man best utpresser den lokale presten i landsbyen når du finner ut at han har klådd på den løsaktige jenta med håreskår.

Kristof Agota 2 2

Ágota Kristóf tegnet av Tiril Haug Johne

«For framtiden vil vi hverken rødme eller skjelve; vi vil venne oss til utskjellingen, til ordene som sårer oss. Vi setter oss rett overfor hverandre ved kjøkkenbordet. Vi ser hverandre i øynene og kommer med stadig fælere ord.»

Ágota Kristóf i «Tvillingenes dagbok»

«Vi trener etter denne metoden omtrent en halv time hver dag, og så tar vi en tur i byen. Vi terger folk til de slenger dritt etter oss, og vi slår fast at vi endelig klarer å være likegyldige.»

Ágota Kristóf i «Tvillingenes dagbok»

«Om det fantes flere mennesker som tvillingene, hadde verden vært et behagelig sted, hvor sentimentalitet var erstattet av en kald og brutal lidenskap»

Slavoj Žižek

Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter ↳ Billetter