Publisert 22. august, 2018

Vivian Gornick med flere er klare for God natt, Oslo

Vivian Gornick, Jonas Hassen Khemiri, Caspar Eric, Jenny Hval og Geir Gulliksen kommer til Langkaia i september.

 

Vivian Gornick (f. 1935) har brukt hele sitt skrivende liv på sakprosa: memoarer, essayistikk, kritikk og biografier.

«Vivian Gornick har skrevet om seg selv i vennskap og ekteskap. Om seg selv som datter, som ensom datter, som en kvinne som lever alene i New York, som en forfatter som har vanskelig for å skrive. I visse øyeblikk beskriver hun kampen og de mislykkede forsøkene i kjærligheten og i arbeidet med en så rolig oppriktighet at det virker som om det ikke finnes noe ved henne selv som hun er redd for å se.»

Sånn beskrives Vivian Gornick, i et intervju med tidsskriftet The Paris Review.

To av hennes mest kjente og minneverdige verker er memoarene «Fierce Attachments: A Memoir» (1987), som tar for seg oppveksten i Bronx, New York og et komplisert mor-datter-forhold, og «The Odd Woman and the City» (2015) hvor en aldrende Gornick beskriver gleden ved å vandre singel rundt på Manhattan og observere alt som foregår rundt henne, men også ensomheten, som avdekkes gjennom hennes livslange forhold til litteraturen, til menneskene i livet sitt og i behovet for å være alene.

Jonas Hassen Khemiri (f. 1978) sin nye bok, «Pappaklausulen», slippes parallelt i Sverige og i Norge 7. september. Det er en roman om å holde familien sammen i skjøtene:

En far som er farfar skal bare hjem i ti dager og besøke sin sønn og sin datter i et land han ikke lenger bor i. Han bedårer datteren sin, selv om hun er umulig å få tak i, hun er jo alltid så opptatt. Sønnen har det derimot aldri vært noe tak i, selv om det er han som egentlig stiller opp for faren sin. Men nå har datteren blitt gravid med feil mann, og sønnen har selv blitt far. De vil at han skal ta ansvar for eget liv.

Caspar Eric (f. 1987) regnes som en av Danmarks fremste yngre poeter.

Hans brennferske «Alt hvad du eier» er hans fjerde diktsamling. Boka handler om en ung mann, som egentlig skulle vært far. Han har nylig mistet et tilblivende barn etter en spontanabort, og like etter går også han og kjæresten fra hverandre. Boka kretser om disse tapene – tapet av et barn, en kjæreste og forbindelser som knytter den unge mannen til verden.

Jenny Hval (f. 1980) er artist, musiker, kunstner og forfatter.

Hennes nye bok, «Å hate gud», som slippes på lørdag, handler om å vokse opp på Sørlandet. Den handler om å nekte å akseptere de lokale lovene og være så ettertrykkelig på utsiden, for deretter å finne måter å understreke dette utenforskapet på. Å gå kledd i helsvart, høre på svartmetall, oppsøke hekseritualer og å reise langt, langt vekk fra hjemstedet. Om å gå solo i stedet for å spille i band, men aldri vite om det var fordi man ble tvunget til det eller valgte det helt selv.

Geir Gulliksen (f. 1963) skriver intimt og avslørende om menneskelige relasjoner. Den 7. september, rett i forkant av festivalen, utgir han ny roman.

Se på oss nå er en iscenesettelse av pinlige og inderlige situasjoner, der følelsen av å se seg selv utenfra aldri er langt unna. Boka handler om Hans Kaasajordet og Olof Evald, to rådgivere i et pr-byrå, Harriet Aakre, leder av et distribusjonsselskap for alternativ film, Ingunn Sande, en helsebyråkrat på høyt nivå, eller Salomon Olsen, statsministerkandidat for sosialdemokratene. På svært filmatisk vis viser boka fram hvor fort noe kan oppstå, og hvor fort noe kan briste.


Les mer om hver enkelt forfatter på forfattersiden.