Publisert 6. september, 2018

Tidsskriftene og småforlagene inntar God natt, Oslo!

Fett, BLA, Mellom, MELK, Ljå Forlag og AFV Press er blant tidsskriftene og småforlagene på årets festival

Under God natt, Oslo vil tidsskriftene og småforlagene innta Naustet på SALT. I tillegg til at de vil ta plass på selve området, med sine tidsskrifter, bøker og chapbooks, har vi invitert dem til å arrangere sine egne samtaler. God natt, Oslo ønsker å speile flest mulig strømninger, nye stemmer, ideer og tanker, og dette skjer det masse av i tidsskrift-verden og underskogen. Det blir en mulighet for å utvide samtalen rundt bøkene og forfatterskapene til strukturelle, politiske og filosofiske spørsmål som litteraturen favner, eller er favnet av.

Mer om hver enkelt samtale her:

BLA presenterer: En samtale om romanåpninger

Hvor viktig er den første setningen i en roman? Dette spørsmålet ønsker Jonas Hansen Meyer utforske sammen med en fersk litteraturkritiker og en erfaren forfatter. Panelet har lest åpningene til noen av festivalforfatternes siste romaner, men vil også dra inn andre kjente og (kanskje) ukjente åpninger.

Panelet:
Jonas Hansen Meyer (f.1982) sitter i BLAs redaksjonsråd. Han har bakgrunn fra Forfatterstudiet i Tromsø, og leverer denne høsten en master om Søren Kierkegaards Forord.

Anne Oterholm (f. 1964) debuterte med romanen Ikke noe annet enn det du vil i 1995. I høst er hun aktuell med løgnhals, som er hennes niende roman. Oterholm er også leder for Forfatterstudiet i Tromsø.

Even Teistung (f. 1992) skriver litteraturkritikk for BLA og sporadisk for Klassekampens bokmagasin.

Fett presenterer: Hva er feministisk kritikk?

Hva skjer når ideologiske krav overskygger de estetiske? Gjelder de samme etablerte kravene for feministiske verk, som for annen litteratur, kunst og film?

Velkommen til en samtale om feministisk kritikk i regi av tidsskriftet Fett.

Her møter du Carline Tromp (kritikkredaktør i Fett og redaksjonsarbeider i Klassekampen), Nazila Kivi (redaktør i det danske feministiske tidsskriftet Friktion) og Kristina Leganger Iversen (forfatter og har en doktorgrad om hvithet og kolonialitet i samtidslyrikken). Samtalen modereres av Hanne Linn Skogvang, redaktør i Fett.

AFV Press presenterer: Er triste jenter i samtidslitteraturen et symptom på noe i kulturen som bør forstås politisk?

«Girls own the void», skriver Audrey Wollen. De siste årene har forfattere som Eline Lund Fjæren, Anja Dahle Øverbye, Anna Axfors og Ingvild Lothe skrevet bøker med utgangspunkt i triste jenter. På internett er depresjon og angst sentrale motiver i meme-kulturen. Sarah Smith og Kenneth Pettersen tar utgangspunkt i AFV Press’ kommende oversettelse av Darcie Wilders «literally show me a healthy person» og snakker i 20 minutter om de triste jentene i litteraturen og på internett.

Kenneth Pettersen (f. 1985) kommer fra Askim og driver det skandinaviske forlaget AFV Press som til høsten gir ut den norske oversettelsen av literally show me a healthy person. AFV Press er blitt beskrevet som «ett litet, knappt existerande förlag». www.afvpress.com

Sarah Smith (f. 1989) er en ridelærer/flyvertinne/resepsjonist/meme-kunstner fra Oslo. Hun gikk på forfatterstudiet i Bø 15/16, og på Hekseskolen på Akademin Valand høsten 2016.

Darcie Wilder (f. 1990) kommer fra New York og har skrevet boken «literally show me a healthy person» (Tyrant Books, 2017) som har blitt beskrevet som «hvis Pessoa hørte på Blink-182, fant stemmen sin på Twitter og hadde sperm i strømpebuksa». På Instagram og Twitter heter hun henholdsvis @333333333433333 og @cumcumcumcumcumcumcum

MELK presenterer: NÅR IBSEN BLIR HOMO – en paneldebatt om minoriteters plass i den norske kanon

Forfatterne Namra Saleem og Erik Eikehaug møter til samtale om representasjon med MELK-redaktør Martine Johansen. Hvem har tilgang på de store kulturscenene og institusjonene? Hvem er synlige og hvordan kan vi arbeide for mer mangfold i litteraturnorge?

Den 27. juni lanserte det skeive mikroforlaget littMELK en splitter ny utgivelse på Nationalteatret: «Ibsen: etter mørkets frembrudd». Her blir Ibsens karakterer homoseksuelle, rullestolbrukere, ikke-binære, norsk-pakistanske og synlig samiske. Utgivelsen er et samarbeid mellom MELK, illustratøren Stian Tranung og seks forfattere: Namra Saleem, Mikkel Øyen, Hilde Susan Jægtnes, Siri Broch Johansen, Erik Eikehaug og Maia Siverts. Forfatterne ble invitert til å skrive en intim scene satt til et av Henrik Ibsens dramaer.


Se mer info, tidspunkt og scene på programsiden.