Publisert 27. august, 2018

Ordstyrere og tider er sluppet!

Emma Holten, Maria Navarro Skaranger, Kim Hiorthøy, Kjersti Horn, Peder Kjøs og Mariken Halle er blant dem som vil lede samtalene på årets festival.

Nell Dunn vil bli intervjuet av Emma Holten. Holten er en feminist og aktivist fra København, som har vært sentral i arbeidet med å gjenopplive dansk feminisme fra et såkalt interseksjonelt perspektiv de siste årene. Holten bor for tiden i New York. I høst bidrar hun også i antologien Ulyd, som slippes noen dager i forkant av festivalen.

Vivian Gornick vil bli intervjuet av Johanne Fronth-Nygren. Hun har i mange år lobbet for å oversette Gornick til norsk, og nå, endelig, gjør hun nettopp det: oversetter den første tittelen av Gornick til norsk, Fierce Attachments, som vil utkomme på Forlaget Oktober i vår. Fronth-Nygren er en kjent og kjær oversetter for de av oss som liker engelskspråklig litteratur av forfattere som Lydia David og Evelyn Waugh.

Leslie Jamison vil bli intervjuet av Emil Flatø. Flatø jobber som journalist og kritiker i Morgenbladet. Han har også arbeidet med dokumentariske former innenfor akademia – blant annet på Columbia, skolen hvor Jamison selv nå underviser og leder studiet for sakprosa. I 2018 mottok Flatø Fritt Ords kritikerstipend.

Jonas Hassen Khemiri vil samtale med Maria Navarro Skaranger. Skaranger er forfatter selv, og utgir en ny roman i høst. Hennes første bok Alle utlendinger har lukka gardiner, kom i 2015, og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Foruten noen litterære likheter i forfatterskapet til Khemiri og Skaranger, har Skaranger vært fan i mange år. Hun og mammaen pleier å lese aviskronikkene til Khemiri høyt for hverandre, og da er det høytid.

Maria Kjos Fonn vil samtale med Peder Kjøs. Kjøs er psykolog, programleder for terapiserien Jeg mot meg, podcastvert og selv straks bokaktuell med boka Berøring. Kjøs har løftet den offentlige samtalen om psykiske problemer, særlig blant unge.

Kjersti Annesdatter Skomsvold vil samtale med Mariken Halle. Halle er filmskaper og kjent for sin spørrende, modige og menneskenære stil. Hun er også kjent for å bryte løs en ny alternativ bølge i norsk film. Hun har også utgitt den lille boka Min middag med Harald Eia. En av tingene boka handler om er hvorvidt man kan stole på sitt eget blikk. Hvor kommer egentlig våre holdninger fra? Temaer man kan kjenne igjen fra Halles øvrige kunstnerskap.

Geir Gulliksen vil samtale med Henrik Rafaelsen. Rafaelsen er skuespiller, og han er også fortellerstemmen til Gulliksen på lydboken av Historie om et ekteskap. For tiden holder han også på med Gulliksens nye roman, Se på oss nå. I denne forbindelse skal han ha uttalt i studio: Dette må jo bare bli en film. Gulliksens nye bok iscenesetter situsjoner og følelser det man plutselig blir tvunget til å se seg selv utenfra. Og hvem kan vel relatere seg mer til følelsen av dette enn en skuespiller?

Gine Cornelia Pedersen vil snakke sammen med Mona Høvring. De har begge utgitt gode bøker i høst, henholdsvis Vår i det hinsidige og Fordi Venus passere en alpefiol den dagen jeg blei født. Begge er kjent som selvstendige stemmer i det litterære landskapet, og de deler en hengiven, utprøvende og original fortellerstil.

Trude Marstein vil bli intervjuet av Inger Merete Hobbelstad. Hobbelstad er journalist og kritiker i Dagbladet. Hun er utdannet litteraturviter og har utgitt boka Å leve med Shakespeare. «Hun skriver med begeistring og klarer å heve språket opp fra en tradisjonell sakprosa til et litterært, levende nivå», skrev Aftenposten i sin anmeldelse. I mars i år fikk Hobbelstad presseprisen Gullpennen.

Jan Grue vil samtale med Kjersti Horn. Horn er teaterregissør utdannet fra Dramatiske institutet i Stockholm. Hun har de siste årene stått bak noen av de mest slående, originale og ekspressive oppsetningene på norske teaterscener, deriblant Lars Noréns stykke Natten er dagens mor.

Jenny Hval vil samtale med Kim Hiorthøy. I likhet med Hval, er Hiorthøy kjent for å kryssklippe mellom kunstfelt – musikk, film, kunst, dans, litteratur. Noen vil også gjenkjenne Hiorthøys penn på noen av coverne til albumene til Hval, en penn som også har visuelt definert en hel generasjon av god norsk alternativ musikk.

Caspar Eric vil samtale med Victoria Kielland. Kielland er forfatter og teaterviter. Hun har utgitt kortprosasamlingen I lyngen (2013), som ble nominert til Tarjei Vesaas’ pris, og romanen Dammyr (2016), nominert til Ungdommens kritikerpris og årets beste av Natt&Dag. «Poetisk og fortellermessig stålkontroll. At boka er ulik det meste annet hjelper på. Om lengsel og undergang i Østfold», skrev Bokmagasinet i Klassekampen i sin anmeldelse av Dammyr.

Thure Erik Lund vil samtale med Kaja Schjerven Mollerin. Mollerin er kritiker, tidligere redaktør av Vinduet og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agora. Med sin empatiske, reflekterte stil og sin gode penn, har hun bidratt til en rekke bøker de senere årene, som Vigdis, del for del, I denne verden (om Susan Sontag) og Handke-debatten. Flere som har lest Thure Erik Lunds siste bok Identitet vil kanskje ha lagt merke til at Mollerin er nevnt som en av de store «etikerne», muligens i forbindelse med nettopp Handke-debatten.

Camara Lundestad Joof vil samtale med Sabina Tica. Tica er nylig utdannet sosiolog, og har vært opptatt av minoriteters møte med kulturfeltet. For tiden jobber hun som forsker ved Universitetet i Oslo, tilknyttet et prosjekt om den moderne arbeiderklassen. I masteroppgaven hennes, «Kampen om ‘den norske fortellingen’», har hun intervjuet en rekke norske forfattere med synlig minoritetsbakgrunn. Oppgaven belyser hvordan noen av de anonymiserte forfatterne opplever at deres minoritetsbakgrunn, i møte med offentligheten, blir et gjentakende tema. Disse forfatterne forteller at «man må snakke om det hele tiden», og at deres historier ikke ser ut til å anerkjennes som fortellinger om den norske virkeligheten.

Liv Nimand Duvå og Emma Holm vil samtale med Runa Fjellanger. De var alle tre på den etablerte samlingen for nordiske debutanter, Biskops-Arnö. De har delt debutanterfaringen og møtet med hva som rører seg blant den nye, voksende litteraturen i Norden akkurat nå. Fjellanger debuterte i 2017 med På motorveiene, en roman hun ble nominert til Tarjei Vesaas’ pris for.

Hvem Zeshan Shakar vil intervjues av vil offentliggjøres senere.


Se dato, tidspunkt og hvilken scene på programsiden.