Publisert 1. august, 2018

Dette er Oslos nye litteraturfestival

Et sted for samtaler, ideer, oppdagelser og for å være sammen om gode leseropplevelser.

God natt, Oslo er en ny og kunstnerisk uavhengig litteraturfestival i Oslo. Festivalen vil finne sted på idylliske SALT på Langkaia – et sted med en rik litterær historie. Ikke bare i Lillebjørn Nilsens låt med samme navn, også i Amalie Skrams «Karens Jul» og Hamsuns SULT spiller området en viktig rolle.

De siste tiårene har området derimot vært mest kjent som trafikkryss og fergeleie for danskebåten.

– De fleste litteraturfestivaler ligger i andre byer enn Oslo. Det er veldig kult, men også Oslo fortjener en oppdatert, overskuddspreget og relevant litteraturfestival, sier festivalsjef Synne Øverland Knudsen.

Gjennom tre dager og over 20 programposter vil God natt, Oslo gjenopplive stedets litterære historie. Et samlingspunkt for litterære krefter og for kvalitetslitteratur, der helt ferske forfattere møter etablerte skikkelser. Der norske og skandinaviske forfattere møter noen håndplukkede internasjonale navn.

– Programmet er basert på utallige timer med graving etter litterært gull. Du vet den der: Jeg har oppdaget noe helt utrolig bra, og nå vil jeg så gjerne fortelle dere om det. For så å møtes og dele den opplevelsen sammen, sier Øverland Knudsen.

Med seg har hun blant annet hatt Petter Torgersen Myhr (til venstre) og Morten Johansen på design og utvikling av festivalens visuelle profil. Pernille Elverhøy Tårnes (midten, til venstre) og Kristine Karlsen (ikke til stede) vil stå for markedsføring. Programmet er booket ved et hjelp av et bredt sammensatt programråd fra litteraturfeltet. En rekke andre gode litterære krefter er også involvert.

– Historien startet egentlig med at han som står bak SALT var invitert inn til Aschehoug for å fortelle om det fantastiske stedet som har oppstått nede på Langkaia. Flere har kanskje sett de svære fiskehjellene mens de har stått og skuet utover fra Operataket, men overraskende få har vært der. En leder på Aschehoug, og etter hvert også en på Gyldendal, ble bergtatt og tenkte at dette måtte jo være perfekt for en litteraturfestival. Så ble hele litteraturmiljøet kobla på i en fellestråd. Det skulle ikke være en promoteringsfestival, det måtte være en kunstnerisk uavhengig feiring av litteraturen som alle kunne være med på. For å bidra til økt engasjement for flere forfatterskap, både helt ferske og eldre, samt utvide levetiden og samtalerommet for bøker som blir og har blitt utgitt.

Festivalen vil arrangeres 13. til 15. september i høst. Forfattere og programinnhold vil annonseres fortløpende.

Festivalen er støttet av Aschehoug og Gyldendal.

Foto: Anne Valeur